sobota, października 12, 2013

Eat, eat, eat! Rybka pieczona z sosem koperkowym!

W kuchni korzystam z szybkich przepisów. Nie lubię za bardzo rozwodzić się nad potrawami i w niekończącym się oczekiwaniu spoglądać na zegar, czy to już nie jest czas na kolejny etap! Nie mam na to czasu i cierpliwości, a efekty lubię widzieć natychmiast!

Dzisiejsza propozycja obiadu właśnie taka jest. Wszystko robi się samo, nie potrzebujesz więcej jak 30 min, by wyczarować zdrowy i lekki posiłek!

Proponuję filet z ryby, ryż, sos koperkowy i sałatkę z rukoli!

Przygotowanie ryby to bajecznie prosta rzecz. Kupujemy filet dowolnej ryby wg naszych upodobań smakowych. Ja wybrałam mirunę. Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 
I teraz najważniejsza i najprostrza rzecz! Jedyne, czego użyłam to sól, pieprz i odrobina cytryny! 

Układam filety na skopionej oliwą blasze i wkładam na 15 min do uprzednio nagrzanego do 180 stp piekarnika.

W tym samym czasie gotujemy ryż. U nas na talerzu - tradycyjnie biały, ale równie dobrze pasowałby ryż z dodatkiem kurkumy, który przy okazji zyska smakowity żółty kolor (łyżeczkę przyprawy należy wymieszać z ugotowanym ryżem).

Kiedy ryba siedzi w piekarniku, a ryż się gotuje możemy przejść do przygotowania sosu koperkowego. 

Składniki:
- kostka rosołowa
- pęczek kopru
- 3-5 łyżek smietany
- pieprz
- 2 łyżki mąki

Wykonanie:
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody.
Śmietanę mieszamy z mąką i niewielką ilością bulionu. Bulion wlewamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy drobno posiekany koper. Na koniec dolewamy śmietanę z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe!

Na koniec sałatka z rukoli. Rukolę płuczemy i osuszamy ręcznikiem lekko ugniatając. Polewamy oliwą zmieszaną z czosnkiem, solą i pieprzem. Na tarce z dużymi oczkami trzemy parmezan. Ot cała filozofia! :)

I tym oto sposobem uzyskujemy bajeczny obiad. Smacznego!






Taka zgrabna ryżowa kulka prezentuje sie dużo lepiej,
 niż rozsypane po całym talerzu ziarnka ryżu.
Wystarczy napełnić filiżankę ugotowanym ryżem, ucisnąć i przekręcić na talerz.
To jak robienie babki z piasku ;)