Najmodniejszym deserem tego lata jest bez wątpienia beza. Widziałam dziesiątki jej odmian. Nie jadłam ani jednej. Na samą myśl o tej słodyczy zaczyna mnie mdlić. Ale przyznaję, że wyglądają pięknie. Także innym pozwolę jeść, a sama tylko popatrzę.
Samo wykonanie bezy nie wydaje się trudne. Podstawa to białko i cukier, a co między warstwy włożymy to już nasza inwencja twórcza. Ubijanie białek na sztywno kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy pomagałam babci w kuchni i zawsze był ten dreszczyk emocji, czy jak odwrócę miskę z ubitą pianą, to czy nie przywita się ona z podłogą. Słyszałam, że do jej wykonania lepiej używać jajek starszych niż świeższych... hmm, ale nie pytajcie dlaczego ;)
Jeżeli też wolicie popatrzeć niż skosztować to zapraszam...
|
Źródło: www.stylowi.pl |
|
Żródło: www.kwestiasmaku.com |
|
Żródło: www.babeczka.zuzka.pl |
|
Żródło: www.wypiekizpasja.blox.pl |
|
Źródło: www.zpiekarnika.pl |