... z ogromną ilością truskawek. Najprostrze i najsmaczniejsze!
Idealne na piknik lub słodkie zakończenie obiadu na działce. Letnie. Ze świeżymi sezonowymi owocami na delikatnym puszystym cieście. Nawet gorące, prosto z piekarnika nadaje się do jedzenia. Do tego gałka lodów i nie można pragnąć lepszego deseru! A jak pachnie w całym domu...!
Czego będziemy potrzebować:
- 600-800 g truskawek
- 200 g cukru pudru
- 200 g miękkiego ciasta
- 4 jajka
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
Wykonanie jest bajecznie proste:
- rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować formę na ciasto oraz kruszonkę: topimy maslo, dodajemy cukier, następnie mąkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- miksujemy na gładką masę maslo z cukrem pudrem przez kilka minut. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno jajka w ok. 3 min odstępach czasu jedno po drugim. Następniemy dodajemy po mału mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksujemy do połączenia się składników.
- ciasto przekładamy do formy, układamy na wierzchu owoce, posypujemy kruszonką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok 60-70 minut.
Ostudzone ciasto możemy opruszyć cukrem pudrem!
Vuala! Smacznego!
środa, sierpnia 07, 2013
Eat eat eat! Ciasto z truskawkami!
środa, sierpnia 07, 2013
Food