piątek, lipca 12, 2013

Eat eat eat! Krewetki z makaronem w pomidorach!

Niebawem mianuję sie królową krewetek! To już kolejna ich odsłona!

Dziś robiąc porządki w folderach natknęłam się na kilka przepisów, których jeszcze Wam nie pokazałam, a skrupulatnie były fotografowane, by w rezultacie przedstawić efekt tutaj.

Dziś makaron z krewetkami w pomidorach!
Kolejny banalnie prosty, ale maksymalnie smaczny przepis.

Do naszego dania potrzebować będziemy:
- kilka gniazd makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pokrojonej drobno papryki
- 125 ml gęstego przecieru z pomidorów
- 60 ml wytrawnego białego wina
- 50 ml smietany kremówki
- krewetki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa, masło

Wykonanie:
- na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy czosnek oraz drobno posiekaną paprykę. smażymy  na małym ogniu do momentu gdy czosnek się nie zarumieni. Dodajemy wino oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok 10 min.
- w międzyczasie gotujemy makaron al dente
- do patelni z gotującym się sosem dodajemy osolone krewetki. Gotujemy około 2 minut. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietane kremówkę oraz na natkę pietruszki. Dokładamy makaron, mieszamy przez kilkanaście sekund i od razu można podawać!

Smacznego!





Krewetkom, które przygotowujemy z makaronem należy usunąć ogonki. Znacznie łatwiej i przyjemniej przebiega konsumpcja!
Natkę pietruszki dodajemy na samym końcu.


Makaron możemy wymieszać z sosem na patelni lub 
bezpośrednio na talerzu.